Pages

Thursday 19 April 2012

Monanieba (1984) - Căinţă

Un film caruia i-am amanat vizionarea mai multi ani. Aseara in compania Crinei am descoperit lumea geogianului Tengiz Abulatze.  
Inceputul parea sa fie o comedie a decaderii umane, un calambur de evenimente si personaje caricaturizate din viata celui care tocmai a decedat. 
Varlam, mortul, fost primar intr-un orasel de provincie este dezgropat cateva nopti la rand si readus in curtea familiei. Se alerteaza familia, apoi si politia. Vinovatul este gasit chiar la locul faptei cu harletul in mana. Faptasa, o femeie, se indreptateste in fata judecatorului si nu recunoaste fapta sa drept incriminatoare. In fata instantei, ea spune povestea familiei ei care a fost pangarita de adeziunea inexorabila a lui Varlam fata de idealul regimului. Confirmand astfel spusele unui personaj care asista la inmormantare: "Reusea sa-si faca prieteni din dusmani pentru ca apoi din prieteni sa-i faca iar dusmani".
Personajul Varlam e de monstruozitate cruda, imbracat intr-o masca de sensibilitate naiva care ii aduce spor de diabolic. Duplicitatea sa framanta indignarea spectatorului. Actorul joaca impecabil rolul.

   Keti: "Varlam nu merita sa isi afle odihna in pamant."
   Merita sau nu merita?
   Un fragment aici.

No comments:

Post a Comment